NEWS New year registrations open, contact us and renew your card !
logo_golden2a
EnglishGreek

Μαύρος Χοίρος

Bio Kudros - βιολογική παραγωγή κρεάτων

ΑΥΤΟΧΘΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΧΟΙΡΟΣ

Ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος είναι η μόνη παραδοσιακή εγχώρια φυλή χοίρων που εκτράφηκε στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η εξημέρωσή της χάνεται στην ιστορία, όπου γίνεται αναφορά σε αρχαία κείμενα όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος αυξήθηκε για να προσφέρει κρέας και δέρμα σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια που ζει σε αστικές περιοχές μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για προϊόν φυσικής επιλογής που ήταν σε θέση να προσαρμοστεί σε διαφορετικές και σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Επί του παρόντος, πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα εκτρέφουν αυτή τη φυλή, ενώ οι εκμεταλλεύσεις τους αριθμούν συνολικά 3000 χοιρομητέρες, γεγονός που εντάσσει τον Eλληνικό Mαύρο χοίρο στον κατάλογο των αυτοχθόνων φυλών που απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτοί οι μικροί πυρήνες εντοπίζονται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως συγκεντρώνονται στη δυτική Ελλάδα από όπου και ξεκίνησε η μετεγκατάσταση του στη Σικελία (Πάρμα) και στην Ισπανία, αλλά και στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Eλληνικού Mαύρου χοίρου, μοιάζουν με εκείνα του μαύρου μεσογειακού χοίρου με υψηλή απλότητα. Το σωματικό βάρος των ενηλίκων κυμαίνεται από 60 έως 200 kg και φαίνεται ότι συνδέεται με το περιβάλλον διαβίωσης των ζώων. Χοίροι που ζουν σε ημιορεινές περιοχές εύκολης πρόσβασης είναι περισσότερο μεγαλόσωμοι.

Premium burger from Greek Black Pig

bio Fresh Meat (Φρέσκο Κρέας)

Ιδανικό για εύκολο μαγείρεμα χωρίς μαρινάδες, βότανα, κρασί και άλλα μπαχαρικά ικανά από μόνα τους να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν εξαιρετικό αποτέλεσμα έντονης, γνήσιας γεύσης κρέατος. Δοκιμάστε το κοκκινιστό ή στο φούρνο με πατάτες ή ψητές πετυχαίνοντας γευστική και θρεπτική αξία, απαραίτητα για την καθημερινή μας διατροφή.

bio Sausage (λουκάνικο)

Το κρέας παράγεται 100% από ζώα που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή και δεν έχουν αναπαραχθεί, δηλαδή το θηλυκό που γεννά, αρσενικά ευνουχισμένα σε νεαρή ηλικία, που σημαίνει ότι δεν είναι κρέας από χοιρομητέρες, ηλικιωμένα ζώα και κάπρους, μειώνοντας έτσι το κόστος στο 1/3 καθώς το κρέας αυτής της κατηγορίας ζώων δεν έχει την ίδια ποιότητα στη γεύση και τη θρεπτική αξία, (διάφορα ενισχυτικά γεύσης, γλουταμινικά κ.λπ. πρέπει να προστεθούν καθώς και χημικά τεχνικά αρώματα και πολλά μπαχαρικά για γευστικό αποτέλεσμα.)

Θέλαμε να παράγουμε ένα προϊόν αυστηρής ποιότητας βιολογικής κατεύθυνσης, σε όλα τα στάδια παραγωγής, σφαγής, επεξεργασίας, τυποποίησης χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητά τεχνικά αρώματα κλπ.. μόνο κρέας. αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

Επίδραση λόγω της ποιότητας του κρέατος και μόνο. Το αποτέλεσμα οφείλεται στην ποιότητα του κρέατος και μόνο.

bio Bacon (Μπέικον)

Χωρίς ενισχυτικά γεύσης, γλουταμικό κ.λ.π. Χωρίς τεχνητά αρώματα, βασισμένα μόνο στη φυσική γεύση του κρέατος, αλάτι και πιπέρι, τίποτα άλλο. Αναλλοίωτο κομμάτι της ζωικής πανσέτας, χωρίς συγκολλήσεις, προσθήκες και αφαιρέσεις κρέατος.

Επεξεργάζεται στο χέρι με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών και όχι ποσοτικών σε όλα τα στάδια, εκτροφή, σφαγή, προετοιμασία, συσκευασία εμπορίας.

Πιστεύουμε ότι έχουμε επιτύχει ένα εξαιρετικό και αξιόλογο αποτέλεσμα στη γεύση αλλά και στη θρεπτική αξία που οφείλεται κυρίως στην παραδοσιακή διατροφή και διαχείριση ζώων χωρίς φάρμακα χημικά εξισορροπητικά σιτηρέσια και χωρίς συντηρητικά στις ζωοτροφές.

Η απόλυτη ελευθερία που απολαμβάνουν τα ζώα σε όλα τα στάδια της ζωής τους, προσθέτει σημαντική αξία στο προϊόν.

Τελικά θέμα γεύσης ή/και θρεπτικής αξίας;

Ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος είναι η μόνη παραδοσιακή εγχώρια φυλή χοίρων που εκτράφηκε στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η εξημέρωσή της χάνεται στην ιστορία, όπου γίνεται αναφορά σε αρχαία κείμενα όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος αυξήθηκε για να προσφέρει κρέας και δέρμα σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια που ζει σε αστικές περιοχές μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για προϊόν φυσικής επιλογής που ήταν σε θέση να προσαρμοστεί σε διαφορετικές και σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Επί του παρόντος, πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα εκτρέφουν αυτή τη φυλή, ενώ οι εκμεταλλεύσεις τους αριθμούν συνολικά 3000 χοιρομητέρες, γεγονός που εντάσσει τον Eλληνικό Mαύρο χοίρο στον κατάλογο των αυτοχθόνων φυλών που απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτοί οι μικροί πυρήνες εντοπίζονται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως συγκεντρώνονται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Eλληνικού Mαύρου χοίρου, μοιάζουν με εκείνα του μαύρου μεσογειακού χοίρου με υψηλή απλότητα. Το σωματικό βάρος των ενηλίκων κυμαίνεται από 60 έως 200 kg και φαίνεται ότι συνδέεται με το περιβάλλον διαβίωσης των ζώων. Χοίροι που ζουν σε ημιορεινές περιοχές εύκολης πρόσβασης είναι περισσότερο μεγαλόσωμοι. Οι χοιρομητέρες έχουν εποχική αναπαραγωγική δραστηριότητα με 1,2 γέννες ετησίως, αλλά το μέγεθος της τοκετοομάδας δεν ξεπερνά τα 8,5 χοιρίδια, από τα οποία απογαλακτίζονται 4-5. Σε ηλικία 3-4 μηνών τα χοιρίδια φθάνουν τα 20 kg. Φθάνουν σε αναπαραγωγική ωριμότητα σχετικά αργά, σε ηλικία 8 μηνών όταν το μέσο βάρος είναι 80-90 kg. Το σωματικό βάρος των χοιριδίων κατά τον απογαλακτισμό  κυμαίνεται από 7,69 ± 0,69 kg. Μόνο το 80% των γεννηθέντων χοιριδίων φθάνει την ηλικία σφαγής, λόγω απωλειών εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως τα σαρκοφάγα ζώα και οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι χοίροι συνήθως σφάζονται σε 240-300 ημέρες και ένα σφάγιο φθάνει στα 60 kg ή περισσότερο. Σε γενικές γραμμές, ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος έχει εξαιρετική ποιότητα κρέατος και προϊόντα κρέατος με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που καθιστά τη φυλή αυτή ξεχωριστή ανάμεσα σε άλλες φυλές χοίρων που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, η μεγάλη της προσαρμοστικότητα καθιστά την εκτροφή του Eλληνικού Mαύρου χοίρου ιδανική για περιοχές με σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες

Video από το χώρο εκτροφής μαύρου χοίρου στη Φάρμα Bio Kudros

Premium burger from Greek Black Pig